The new elementary school at the foot of the Wildoner Berg fits into the existing natural space.

The unique natural environment on the eastern slope of the Wildoner Schlossberg with two pond systems and impressive trees determines the building concept. A building firmly anchored in the ground offers a counterbalance to the classroom tract that “floats” on supports above the natural space. The momentum of the class tract follows the course of the terrain. The arrival side is open and colorful, while the forest-oriented classrooms have individual fencing in natural wood cladding.

Within the building, the focus is on easy orientation, outside on a complex integration of the natural space. An existing natural stone wall is renovated and leads the landscape to the foyer. In general, great importance was attached to the child-friendly scale. All visual connections are matched with the eye level of the child. This manifests itself in the glazing on the corridor to the floor and in the floor level windows in the class area.

# Volksschule

Address Alte Reichsstraße, 8410 Wildon

Client Marktgemeinde Wildon

Start of Planning 2002

Start of Construction 2003

Completion 2004

Use 10 classes

Notes 2005 Yearbook Of Architecture
2005 Timber Construction Prize Styria, nominated
2006 Geramb Thanks For Good Building
2006 Best of Austria

GFA 2.426 m²

UFA 2.022 m²